Kaj smo (Slovenci) iskali v letu 2012

Žal ga moramo za začetek nekoliko okrcati, ker bo za naše kraje uporaben le globalni pregled. Google namreč pripravi tudi več deset lokalnih po posameznih državah, a Slovenije ni med njimi (niti Hrvaške, je pa Slovaška). Kakorkoli že, v absolutni kategoriji so zmagovalci Whitney Houston, Gangnam Style in hurikan Sandy.Olimpijske igre 2012 so na primer šele na sedmem mestu. Razčlenitev po celi vrsti kategorij pokaže, da so najpriljubljenejši športniki Jeremy Lin, Michael Phelps in Peyton Manning, dogodki pa hurikan Sandy, fotografije Kate Middleton in olimpijske igre. Prvi celovečerec so Igre lakote, prvi izvajalec seveda Whitney Houston, prva elektronska naprava pa iPad 3. Tako za njim je Galaxy S3.

Še podrobnejše informacije lahko dobimo iz Google Trends, ki kaže kronološko frekvenco pojavljanja posameznih iskalnih terminov, geografsko razpršenost in sorodne pojme. Lep primer je recimo Gangnam Style, ki ga v prvi polovici leta sploh ni bilo, potem pa je eksponentno zrasel do današnjega platoja. Google Trends tudi kaže, kako hiti sčasoma umirajo.

Skok k Wikipediji, kjer so bili do našega jezika in države prijaznejši. Na internetu najdemo seznam največkrat obiskanih Wikipedijinih strani v letu 2012 po posameznih jezikih. Seznam ne vključuje vseh jezikov, ampak le dovolj velike; med njimi je slovenščina zadnja, ki ji je še uspelo. Največkrat iskano geslo je Slovenija, sledijo pa France Prešeren, Ljubljana, seznam mednarodnih klicnih kod in materinski dan. Slovenci očitno ne moremo iz svoje kože, zato je na (pre)visokem devetem mestu druga svetovna vojna (najvišja uvrstitev med vsemi jeziki). V angleški Wikipediji je prvi Facebook, za njim pa Wiki in smrti v letu 2012.

Vir: Slo-Tech

Shares
Share This