Izdelava spletnih trgovin

Dandanes si trženja brez pomoči spleta skorajda ne znamo več predstavljati. Vedno večji delež prodaje poteka preko spleta, nanj se selijo praktično vse dejavnosti, ki to omogočajo. To je seveda razumljivo, saj internet omogoča številne nove priložnosti, ki bi jih bilo neumno spregledati, tako za nove podjetnike, kot za tiste, ki bi radi prednosti svetovnega spleta izkoristili za svoj obstoječi posel. Za oboje je najbolj očiten korak postavitev oziroma izdelava spletne trgovine, ki je v mnogih primerih prva obveznost pri prodoru na širni spletni trg. Pri tem pa se pogosto pojavijo tudi težave, predvsem pri tistih podjetnikih, ki za računalnikom niso najbolj domači – potrebno je poskrbeti za izdelavo spletne trgovine, nato za gostovanje in vzdrževanje, ter za trženje, oglaševanje, optimizacijo … Na srečo imamo na izbiro tudi veliko podjetij, ki se ukvarjajo s temi storitvami, in zelo olajšajo prehod ali vstop na splet tistim, ki s tem še nimajo izkušenj, primer spletnega servisa, ki vam omogoča vse te stvari: Naredimo.net.

 

nacrtovanje

Izdelava spletnih trgovin je zahteven posel, zato je treba pri izbiri primernega ponudnika te storitve res premisliti in se odločiti za tistega, ki bo v celoti poskrbel za naše potrebe. Morda se zdi, da pri postavitvi spletne strani ne gre za veliko dela, a ta dejavnost sega v neopazne globine – zgolj tehnična izdelava spletne trgovine ni namreč ne prvo ne zadnje opravilo pri celoviti pripravi spletne trgovine. Sam postopek se namreč začne že dolgo preden programerji zapišejo prvo vrstico kode dejanske spletne trgovine. Postopek namreč zahteva skrbno načrtovanje in usklajevanje, saj je veliko odvisno že od začetne zasnove, ki bo krojila nadaljnje delo na projektu. Ponudnik storitve izdelave spletnih trgovin se z naročnikom pogovori o njegovih idejah in pripravi načrt v okviru zmožnosti in sposobnosti programerjev ter oblikovalcev. Celovit načrt zajema tako podatke o sami spletni trgovini, kot tudi tiste informacije, ki z izdelavo samo nimajo neposredne povezave, na primer o podjetju, grafični podobi, marketinškem načrtu … Šele ko so vse te podrobnosti znane in zapisane, se začne pripravljati dejanska spletna trgovina. Tudi tu ima naročnik več možnosti, saj je praktično vse na spletu povsem prilagodljivo. Treba je določiti ključne funkcije spletne trgovine ter najti tehnične rešitve, ki bodo omogočile realizacijo zastavljenih načrtov. Ko je oblikovanje in programiranje spletne trgovine končano in ko je naročnik z izdelkom zadovoljen, je treba trgovino objaviti na spletu. S prihodom prvih obiskovalcev pa postopek seveda še ni končan – sledi neprestano izboljševanje in optimiziranje trgovine, spremljanje poslovnih rezultatov, oglaševanje in podobno.

Izdelava spletnih trgovin torej ni preprosto opravilo, ki bi ga naložili sosedovemu računalniškemu navdušencu. Pri večjih spletnih trgovinah večino dela pravzaprav ne predstavlja samo programiranje, temveč načrtovanje, predvidevanje in izpopolnjevanje sistema. To se izkaže kot zlata vredno kasneje, ko je treba kaj popraviti ali dopolniti – morebitne pomanjkljivosti bodo že vnaprej predvidene, prav tako bo enostavno stran dodelati. Še bolj koristen je dolgoročni plan, ki poskrbi za učinkovitost spletne strani. Tu gre tudi za spremljanje obiskovalcev in njihovega obnašanja na spletni strani, za optimizacijo in boljšo uvrstitev v iskalnikih ter podobna opravila, ki jih morda na prvi pogled ne bi uvrstili na področje izdelave spletnih trgovin. Za celovito storitev je torej potrebno poiskati pravega izvajalca, ki se zaveda, kako pomembni so posamezni aspekti pri izdelavi spletnih trgovin.

Shares
Share This