Koliko stane računalniški inženir v ZDA

Sodeč po podatkih zadnje raziskave trga, ki jo je opravilo podjetje Glassdoor, računalniški inženir v ZDA stane precej in hkrati več kot lani. Razkrili so seznam 25 ameriških podjetij, ki tovrsten kader plačujejo najbolje. Pri tem se seveda ni mogoče izogniti nekaterim poenostavitvam, zato so za primerjavo vzeli povprečno osnovno plačo zaposlenega. Kot vemo, imajo zaposleni še kopico drugih privilegijev (recimo v Googlu brezplačne kakovostne obroke, kar ameriška davčna uprava poizkuša obdavčiti kot boniteto, brezplačen prevoz na delo, varstvo za otroke itd.), hkrati pa je lahko precejšen del plače variablen v obliki stimulacije.

Kakorkoli, nekje je treba potegniti črto in primerjati, kar imamo. Na prvo mesto se je presenetljivo zavihtelo manj poznano podjetje Juniper Networks, ki izplačuje povprečno letno bruto plačo 160.000 dolarjev. Gre za podjetje iz San Francisca, ki ima 9000 zaposlenih ter proizvaja in prodaja omrežno opremo. Sledijo LinkedIn s 136 tisočaki (4000 zaposlenih), Yahoo s 130 tisočaki, Google s 127 tisočaki in Twitter s 124 tisočaki. Yahoo in Google sta tu v povsem drugi ligi, saj imata okoli desetkrat več zaposlenih od ostalih naštetih podjetij. Vseh petindvajset podjetij na seznamu ima povprečno plačo nad stotimi tisočaki; med njimi pa ne najdemo IBM-a, Della in še kakšnega drugega velikana.

Zanimiva je tudi geografska razčlemba. Najvišje plače imajo v San Franciscu, sledijo pa Seattle in San Diego. Seveda je treba povedati, da je San Franciscočetrto najdražje ameriško mesto, Seattle in San Diego pa sta bistveno cenejša.

Prav tako je omenjene številke s slovenskimi treba pametno primerjati. Govorimo namreč o letnem bruto znesku, medtem ko v Sloveniji običajno primerjamo mesečno plačo (bruto ali neto), ki pa ji je treba dodati še povračila (prevoz in malica) ter obvezni regres. Hkrati so tudi stroški življenja v ZDA višji kakor v Sloveniji.

najboljplacani

(vir: Slo-tech.com)

Shares
Share This