Internet Explorer 10 prispel na Windows 7

58449smCNET – Končna verzija Microsoftovega najnovejšega brskalnika Internet Explorer 10 je sicer izšla že lani jeseni, a je bila omejena na najnovejša Windows Server 2012 ter Windows 8. V Redmondu pa so že pred izidom najavili, da bo Internet Explorer 10 na voljo tudi za Windows 7 (za starejše izdaje pa ne). Danes so izpolnili obljubo, saj so po več mesecih pacanja beta in predoglednih verzij izdali Internet Explorer 10 za Windows 7. To je pomemben mejnik, saj Windows 7 (in tudi Windows Server 2008 R2, če smo natančni) s tem dobiva moderen brskalnik.

Internet Explorer 10 namreč ni le lepotna nadgradnja Internet Explorerja 9, temveč prinaša številne pomembne novosti. Je stabilnejši, hitrejši in predvsem podpira večje število standardov. Tako Windows 7 z IE10 dobiva izboljšan pogon Chakra, API-knjižnice Touch, izboljšano varnost, funkcijo samodokončaj v naslovni vrstici in privzeto vključen DNT. Kar zadeva standarde, Microsoft trdi, da IE10 za 60 odstotkov bolj spoštuje HTML5 in CSS3, karkoli že ti odstotki pomenijo. Pomembna je tudi podpora za Pointer Events, ki piscem strani omogočajo, da so te občutljive na ukaze prek na dotik občutljivih zaslonov. Teh sicer še ni veliko, a jih pričakujemo vedno več.

Skratka, Windows 7 je z Internet Explorerjem 10 dobil pomemben kos novega operacijskega sistema. Vprašanje je celo, ali si ni Microsoft s tem otežil dela, saj imajo uporabniki sedaj še en razlog manj za prestop na Windows 8. In ta je težek, saj ima Windows 7 status novodobnega XP-ja, torej verzije, ki se je bomo oklepali, kolikor bo šlo.

(vir: Slo-tech)

Shares
Share This