Facebook bi računal za pošiljanje sporočil

Facebook preizkuša različne načine, kako od uporabnikov iztisniti kakšen evro. Oktobra so začeli zaračunavati za večjo vidnost uporabnikovih objav (tako imenovani promoted posts). Konec decembra so poizkusili še nekaj drugega in sicer zaračunavanje za pošiljanje sporočil osebam na Facebooku, ki niso prijatelji. Sedaj prehaja preizkus v drugo fazo.

Facebook je že leta 2010 v mapi za sporočila poleg klasične podmape Prejeto (Inbox), kamor se steka pošta, uvedel še predalček Ostalo (Other), kamor vtaknejo reklame, množična povabila in drugo manj pomembno pošto. Poleg oglasov pa lahko najdemo notri še sporočila ljudi (odvisno od nastavitev zasebnosti v Facebooku), ki jih ne poznamo, zato marsikatero sporočilo tam nikoli prebrano ponikne. Facebook spet računa na nečimrnost in želi to monetizirati.

Konec decembra so začeli preizkušati, sprva seveda na manjšem vzorcu, ali bi bili ljudje pripravljeni plačati dolar, zato da bi njihova sporočila drugim, ki niso prijatelji, pristala neposredno v mapi Prejeto in ne v mapi Drugo. Rezultati so bili vzpodbudni, zato je Facebook projekt nadaljeval. Kdor želi poslati neposredno sporočilo kakšni veliki zvezdi, bo moral odšteti precej več. Konkretno, sporočilo Marku Zuckerbergu bi stalo 100 dolarjev.

Facebook pojasnjuje, da gre za enega izmed načinov, kako zmanjšati količino spama, ki ga prejmejo zelo popularne osebe. Zato so algoritem zasnovali tako, da je cena sporočila tem višja, kolikor več oboževalcev ima oseba. Kot je običaj, storitev za zdaj preizkušajo na majhnem vzorcu ljudi.

(Vir: Slo-tech.com)

Shares
Share This